Doskonała Woda » Blog » Woda dla pracowników — kiedy, ile, kwestie prawne

Woda jest najdoskonalszym napojem niezależnie od pogody i pory dnia. Nie zawiera kalorii, dodatków smakowych, słodzących, konserwantów. Jest źródłem minerałów regulujących funkcjonowanie każdego narządu wewnętrznego. Pobudza do życia komórki, poprawia koncentrację, podnosi poziom energii.

W każdym miejscu, w którym przebywa człowiek, powinno znajdować się źródło świeżej wody, także w pracy. Pracodawcy powinni więc pamiętać, że obowiązek zapewniania dostępu do wody w wielu przypadkach ciąży właśnie na nich.

Kiedy pracodawca ma obowiązek zapewnić dostęp do wody?

W normalnych, biurowych warunkach pracodawca nie musi zapewnić wody wszystkim pracownikom, ale warunki te czasami się zmieniają. Obowiązek ten trzeba spełnić, kiedy pracownicy pracują na zewnątrz, a temperatura powietrza przekracza 25 stopni Celsjusza.

Gdy pracownicy pracują wewnątrz budynku, a temperatura poza nim przekracza 28 stopni, także muszą mieć oni stały dostęp do zimnej, czystej, pitnej wody.

Dostęp do wody potrzebny jest również wtedy, kiedy przychodzi spore ochłodzenie, np. przy pracach na otwartej przestrzeni, gdy temperatura otoczenia spada poniżej 10 stopni Celsjusza oraz przy silnym zimnym wietrze, kiedy wskaźnik siły chłodzącej powietrza (WCI) wynosi powyżej 1000.

Napoje należy zapewnić także pracownikom przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym i znaczną utratą kalorii. W przypadku mężczyzn będzie to wydatek powyżej 1500 kcal i 1000 kcal u kobiet.

Jeśli pracodawca nie wywiązuje się z tego obowiązku, popełnia wykroczenie. Pracownicy mogą zgłosić swoje zastrzeżenia do Państwowej Inspekcji Pracy, która może nałożyć karę grzywny na pracodawcę.

Woda dla pracowników

Jakie przepisy prawne to regulują?

W przypadku pracy w warunkach szczególnie uciążliwych obowiązek zapewnienia napojów określają przepisy BHP. Zawsze warto zajrzeć do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, zwłaszcza do paragrafu 112, który mówi, że ,,pracodawca jest obowiązany zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje (…). Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników”.

Kran czy dystrybutor wody powinien znajdować najdalej 75 metrów od stanowiska pracy. Istnieją też odrębne przepisy, które określają szczegółowe wymagania. Co ważne, za napoje dla pracowników nie przysługuje ekwiwalent pieniężny. Pracodawca musi faktyczne wydać należną wodę/napoje.

Krystalicznie czysta WODA DO BIURA nawet od 80zł miesięcznie!

Czy jest to obowiązek każdego pracodawcy?

Z powyższych aktów prawnych wynika, w jakich sytuacjach pracownik ma prawo do otrzymania napoju. Głównie chodzi o pracę przy wysokich temperaturach i dużym wysiłku energetycznym. Nie precyzują też, poza sytuacją, gdy praca wykonywana jest w warunkach gorącego klimatu, jakie mają być to napoje. Tylko w przypadku pracy w wysokiej temperaturze napoje muszą być wzbogacone w sole mineralne i witaminy. Jednak zawsze powinny być one dostępne w takiej ilości, by przez cały dzień pracy wszyscy mieli do niej dostęp. Jeśli pracownicy pracują w komfortowych warunkach, nie mogą domagać się zapewnienia napojów. Jednak coraz więcej pracodawców dba o to, by zarówno pracownicy, jak i klienci mieli dostęp do czystej, pitnej, smacznej wody.

Ile wody przysługuje na pracownika?

Dorosły człowiek o umiarkowanej aktywności fizycznej powinien wypijać dziennie 1,5-2 litry płynów, głównie pod postacią wody. W zakładzie pracy wody powinno być w takich ilościach, by zaspokoić potrzeby pracowników. Oznacza to, że nie może być limitowana i ma być cały czas dostępna, a do punktu czerpania wody pitnej pracownik musi mieć maksymalnie 75 metrów od stanowiska pracy.

Pracodawca musi zadbać o odpowiednie warunki higieniczne i sanitarne, by pracownicy mogli bezpieczne przygotowywać i spożywać napoje. Woda przyznawana jest pracownikom nieodpłatnie.

Woda mineralna w butelkach czy dystrybutor?

Od wielu lat w biurach nie sposób było nie zauważyć dystrybutorów wody, na których stały olbrzymie, ciężkie butle. Dzisiaj, kiedy zwraca się szczególną uwagę na zanieczyszczenie środowiska plastikiem oraz spalinami i kiedy woda z wodociągów jest coraz lepszej jakości, warto poznać nowy sposób dostarczania wody do biur, fabryk, warsztatów, urzędów.

Bezbutlowy dystrybutor wody to przełomowe urządzenia, które pozwala czerpać wodę z sieci wodociągowej. Rolą dystrybutora jest oczyszczenie jej ze wszelkich zanieczyszczeń i poprawa jej smaku bez eliminowania cennych minerałów.

Bezbutlowy dystrybutor wody podgrzewa ją, by można było przyrządzić napój ciepły i schładza, jeśli panuje upał i zwiększa się zapotrzebowanie na napoje zimne. Nie wymaga zakupu, dowożenia i noszenia ciężkich butli z wodą. Wystarczy wybrać i zamówić urządzenie na wynajem. Montują je pracownicy profesjonalnej firmy. Wydatki na wodę można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów, ponieważ są one traktowane jako świadczenia na rzecz pracowników. Księgowanie zakupu wody obejmuje opłaty za wodę dostarczaną siecią wodociągową, zakupu wody w butelkach i zakup dystrybutora z wodą.