[22] 867 07 20

Jaką wodę pić?

Skoro woda mineralna nie spełnia swojego podstawowego zadania, możemy się zastanawiać, jaką wodę pić. Wiele osób dochodzi do wniosku, że równie smaczna i czysta jest woda z ich kranów. Stacje uzdatniania wody robią swoje, a odkąd Polska weszła do Unii Europejskiej, woda musi odpowiadać wysokim standardom. Jednak czy rzeczywiście picie wody prosto z kranu lub przegotowanej jest dobrym pomysłem?

Woda z sieci wodociągowych bywa oczyszczana na różne sposoby. Stacje uzdatniania stosują metody takie jak ozonowanie, fluoryzacja, chlorowanie czy dodawanie ClO2 zamiast Cl(chlor). Jednak żadna z tych metod nie zapewni nam wody tak czystej, aby nadawała się do bezpośredniego spożycia bez negatywnego wpływu na zdrowie. Prawda jest taka, że stosowane na skalę masową sposoby uzdatniania wody czynią z niej „chemiczną zupkę”, w której owszem, nie ma bakterii powodujących bezpośrednie zagrożenie życia, jednak jest w niej mnóstwo innych związków chemicznych, które szkodzą nam na dłuższą metę. Poza tym nawet uzdatniona woda musi być przetransportowana rurami wodociągowymi, które bywają czyszczone dość rzadko, a ponadto w niektórych rejonach są wykonane z niebezpiecznych dla zdrowia surowców.

Nawet woda z własnej studni głębinowej zazwyczaj jest zanieczyszczona. Przez glebę przedostają się nawozy, pestycydy, odchody zwierzęce i ludzkie, odcieki z wysypisk itd.

-- Czy chcemy to wszystko pić? --

Poza tym w ostatnich latach nasze środowisko jest przesiąknięte innymi niebezpiecznymi substancjami: lekami. Proste filtry do wody nie są w stanie ich usunąć. Chyba nikt z nas nie chciałby zażywać leków bez konsultacji z lekarzem. A jednak to robimy, zazwyczaj zupełnie nieświadomie, pijąc zanieczyszczoną wodę.

Nawet przegotowana woda nie jest w zupełności czysta. Gotowanie nie usuwa bowiem wszystkich chemicznych zanieczyszczeń. Owszem, wytrąca większość soli, która osadza się na czajnikach, jednak nie eliminuje z wody wszystkiego, co może szkodzić naszemu organizmowi. Ponadto woda w temperaturze powyżej 70°C traci swoją krystaliczną strukturę, a co za tym idzie swój wyjątkowy smak i swoje właściwości. Gotowanie usuwa więc pewne zanieczyszczenia, takie jak bakterie, wirusy i sól, jednak nie eliminuje ich wszystkich.

-- Jak żyć? --

Rozwiązanie wynaleziono już w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Uchodzi ono za jedno z najważniejszych odkryć XX wieku. Naukowcy potwierdzili, że najczystszą, najzdrowszą wodę uzyskuje się po filtracji w procesie odwróconej osmozy. Proces osmozy od zarania dziejów funkcjonuje w przyrodzie. Odwrócona osmoza jest całkowicie naturalna i nie wymaga użycia żadnych chemicznych środków odkażających. Filtry odwróconej osmozy usuwają z wody wszystko, co może szkodzić naszemu organizmowi: bakterie, wirusy, związki chemiczne, leki, pestycydy oraz wiele innych. Woda ma wyjątkowy, głęboki smak. Spełnia swoje podstawowe właściwości, ponieważ jest miękka i znakomicie oczyszcza organizm ze wszelkich toksyn.

Woda oczyszczona za pomocą filtra odwróconej osmozy:

  • Ma znakomity, głęboki smak
  • Daje kawę i herbatę o mocniejszym, czystym smaku i aromacie
  • Pozwala ugotować potrawy zdrowsze i lepsze w smaku
  • Nie pozostawia osadu na kubkach, czajnikach, w żelazkach czy w ekspresach do kawy
  • Dokładnie oczyszcza każdą komórkę organizmu oraz organy wewnętrzne: nerki, naczynia krwionośne, stawy, wątrobę itd.
  • Poprawia cerę i nawilża skórę „od wewnątrz”
  • Łagodzi bóle u osób z problemami wrzodowymi
  • Poprawia parametry krwi
  • Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
  • Umożliwia płukanie delikatnych powierzchni, takich jak np. szkła kontaktowe

Filtry odwróconej osmozy do użytku domowego montuje się na blacie kuchennym lub pod blatem - w tym drugim przypadku do czerpania wody służy elegancka wylewka. Użytkownik takiego filtra nie musi dźwigać butli z wodą, ponieważ urządzenie wykorzystuje zwykłą wodę z sieci wodociągowej.

Niektórych zraża cena wysokie jakości filtrów do wody wykorzystujących proces odwróconej osmozy. Pomyślmy jednak: Ile rocznie wydajemy na wodę butelkowaną? Warto zainwestować nawet kilka tysięcy złotych i cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, niż w przyszłości wydawać setki złotych miesięcznie na lekarstwa i dojazdy na wizyty u specjalistów.

Co dzieje się we wnętrzu filtra osmotycznego?

Osmoza to naturalny proces, który naukowcy obserwują w przyrodzie. Człowiek postanowił wykorzystać go do oczyszczania wody: Tak powstały filtry, które nazywamy filtrami odwróconej osmozy.

Tak naprawdę filtry do wody wykonują skomplikowaną pracę, która odbywa się w kilku etapach. Najpierw z wody usuwane są wszelkie zawiesiny większe od 5 mikronów, które utrudniałyby przepływ wody. Następnie filtr do wody usuwa zawarty w niej chlor - pierwiastek ten źle wpływa na materiał membrany osmotycznej, dlatego musi być usunięty, zanim jeszcze woda przepłynie przez tę membranę.

Dopiero w ostatnim etapie filtracji woda jest przepuszczana przez membranę osmotyczną. Dzięki temu z tego życiodajnego płynu usunięte zostają:

  • sole metali alkalicznych (sód, potas, wapń)
  • bakterie
  • wirusy
  • leki (w tym antybiotyki)
  • pestycydy
  • jony metali ciężkich (ołów, kadm, chrom, nikiel, kobalt)
  • azotyny
  • azotany
  • chloroform
  • bromoformu
  • wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
  • cząsteczki promieniotwórcze

Odwrócona osmoza ma jednak swoich przeciwników. Osoby te argumentują, iż filtry do wody wykorzystujące ten proces usuwają z niej nie tylko to, co złe, ale też to, co dobre, czyli na przykład wspomniane wcześniej minerały. Omówiliśmy już wcześniej kwestię przyswajalności minerałów przez ludzki organizm. Nawet jeśli filtr odwróconej osmozy usuwa z wody większość minerałów, które mogłyby zostać przyswojone, pozostaje zadać pytanie, czy lepiej pić wodę trochę zbyt brudną, czy trochę zbyt czystą. Wodę z filtra odwróconej osmozy można nazwać wodą trochę zbyt czystą. Czy taka woda nam zaszkodzi? Odpowiedzmy sobie sami.

Obecnie ludzkość nie wymyśliła lepszego sposobu na oczyszczanie wody niż filtry odwróconej osmozy. Nie zgodzą się z tym producenci wody mineralnej, ale zgadzają się z tym naukowcy, lekarze i dietetycy. Tylko od nas zależy, komu zaufamy. 

Więcej w tej kategorii: « Woda mineralna - dobra czy zła?

Dane kontaktowe

  • "ARKA" Sp. z o.o.
  • ul. gen. K. Sosnkowskiego 5i
  • 02-495 Warszawa
  • tel: [22] 867 07 20
  • e-mail: biuro@arkafiltry.pl
  • Google+
  • Twitter